БулфотоБургас е предпочитано място за инвестиции пред Варна. Бургас се изкачи

...
БулфотоБургас е предпочитано място за инвестиции пред Варна. Бургас се изкачи
Коментари Харесай

Бургас с най-голям ръст на цените на имотите въпреки рискът от воден режим. Варна на последно място

Булфото

Бургас е желано място за вложения пред Варна. 

Бургас се изкачи преди всичко в класацията на огромните градове в страната с най-бързо повишаване на жилищата. През второто тримесечие на годината цените на жилищата и къщите в Бургас са с 5,6% по-високи от същия интервал на предходната година, демонстрират данните на Националния статистически институт. Така той изпревари Пловдив, който четири следващи тримесечия оглавяваше класацията, написа varna24.

Бургас е на първото място, тъй като сериозен растеж има в цените както на новото строителство, по този начин и при съществуващите жилища. Жилищата в нови здания в морския град нарастват с 3,5%, до момента в който цените на жилищата и къщите остаряло строителство нарастват със 7,3% в границите на година. Така Бургас държи и първото място след градовете с над 100 хиляди поданици по растеж на цените на остарялото строителство, предава " Tруд ".

Любопитното за Бургас е, че през второто тримесечие на годината цените на жилищата не престават да нарастват макар ограниченията против Covid-19 и срутва на стопанската система като повишаването и при новото строителство и при съществуващите жилища и къщи е съвсем еднообразно - надлежно с 2,1% и 2%.

На второ място по повишаване на парцелите се изкачва София с растеж на цените от 3,8% за година. Характерно за столицата е, че разликата в повишаването на новите жилища и жилищата в остарели здания е най-малка по отношение на останалите огромни градове в страната. Цените на новите жилища и къщи в столицата са нарастнали с 2,4%, а на съществуващите жилища - с 4,8%. Това демонстрира, че има съществено търсене и в двата сегмента на пазара.

Третото място в класацията е за Стара Загора, където повишаването на жилищата е с 3,4%. Това се дължи на сериозното повишаване на новото строителство с 9,2%. До огромна степен междинните цени при новото строителство зависят от това какви жилища излизат на пазара. Ако през даден интервал бъдат приключени и продадени повече първокласни жилища в влиятелни квартали, това води до повишаване на междинните цени в града.

Наред с това обаче доста хора държат да си купят дом в нова постройка, което дърпа нагоре цените точно на тези парцели. В резултат новите жилища в Стара Загора заемат първото място по повишаване в границите на година, въпреки че търсенето в останалите огромни градове е по-голямо.

Четвъртото място в класацията за повишаване на жилищните парцели в огромните гладове е за Пловдив. В града под тепетата обаче има огромна разлика в придвижването на цените на новото и остарялото строителство. При новите жилища има лек спад, а при съществуващите покачването на цените е с 4,9%. Тук още веднъж важи правилото, че междинните цени на новите жилища доста зависят от това какви планове излизат на пазара. Когато на пазара излизат по-бюджетни жилища това се отразява на междинната цена на квадратен метър ново строителство.

На пето място в класацията е Русе с повишаване от 1,1%. Ситуацията на пазара в Русе е сходна на тази в Пловдив. При новото строителство има най-малък спад, до момента в който при съществуващите жилища цените са нарастнали с 1,4%.

Последното шесто място в класацията остава за Варна, където цените на парцелите като цяло са останали съвсем без смяна в границите на година.

Общо за страната жилищните парцели са поскъпнали с 2,9% за година, демонстрират данните на Национален статистически институт. При новите растежът в цените е с 0,8%, а при съществуващите - с 4,2%. Това демонстрира, че къщите и жилищата в остарели здания стоят устойчиво на пазара, а цените на новото строителство зависят от постройките, които излизат на пазара.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР